Play Video
Hallbarhet_Skanska_Ingenjörsdagen_Stora_Ingenjorspriset
Hållbarhet

Vinnare

Stora Ingenjörspriset Hållbarhet – delas ut av Skanska
Vinnare: Elsa Westin för Gaia Gen

Juryns motivering:
Klimatfrågan är vår tids största utmaning. Vi måste hitta nya lösningar men också minska vår klimatpåverkan här och nu. Årets vinnare gör både och – hennes innovation kan globalt minska utsläpp som hittills inte uppmärksammats tillräckligt. När företag får exakt kunskap om klimatpåverkan från sina molntjänster, kan de med datadrivna beslut reducera utsläppen. I takt med den ökande digitaliseringen blir det allt viktigare, i Sverige och globalt

I juryn:
Mattias Goldmann – Goldmann Green
Tuula Teeri – VD, Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien
Sara Gorton – Hållbarhetschef, Skanska Sverige

Finalister

Peter EkdahlWaywize
Peter och team har utvecklat ett digitalt verktyg som tar hänsyn till transporters energiförbrukning vid planering av vägarnas utformning.

Teamet på Sunfuria
De ställer om den afrikanska landsbygden från vedeldning till solvärmedrivna spisar, vilket kan minska avskogningen med många tusen hektar om året och kraftigt minska koldioxidutsläppen.

Allen Mohammadi MAX Mohammadi
Har uppfunnit och kommersialiserat PlasticFri: en banbrytande teknologi för att förvandla jordbruksavfall och ickeätliga växter till biobaserade alternativ för att ersätta engångsplast artiklar.

Teamet på Smartroad Gotland
De ligger i global framkant gällande att ta fram lösningar för fossilfria transporter, genom utvecklandet av en helt ny produkt för elvägar – trådlös laddning av elfordon genom induktion.

Northvolt genom Maria Åstrand
Northvolt revolutionerar produktionen av gröna batterier. Maria driver ett initiativ för en europeisk och grön värdekedja för batterimetaller med god transparens, etik och långsiktighet. bygga ett bättre samhälle.

Varför?

Klimatfrågan är en av mänsklighetens stora utmaningar och vi har ett ansvar för kommande generationer att bidra med lösningar och att minska vår egen klimatpåverkan.

Vi vill agera kraftfullt i klimatomställningen och därför har Skanska Sverige antagit målet om klimatneutralitet 2045 i hela värdekedjan, det är en viktig del av vårt löfte om att bygga ett bättre samhälle.
Omställningen behöver ske snabbt och i år kommer Stora Ingenjörspriset i Hållbarhet att fokusera på miljö- och klimatfrågan. 

Vem?

Vinnaren av Stora Ingenjörspriset i Hållbarhet kan vara en ingenjörsindivid eller ett mindre team med övervikt av ingenjörskompetens. Personer som brinner för klimatfrågan, är nytänkande och vill förändra den värld vi lever i på ett hållbart sätt. Nominera personer (eller dig själv) som har identifierat en klimatutmaning, liten som stor, och därefter tagit fram en produkt, tjänst eller en innovation. Resultatet har inneburit en positiv, hållbar och direkt inverkan på vårt klimat. Det kan exempelvis röra sig om:

 • En ny produkt 
 • Ett nytt arbetssätt
 • En ny typ av tjänst

Tidigare vinnare

Juryns motivering: ”Stora Ingenjörspriset i Hållbarhet går till en kandidat som revolutionerar den svenska industrin. Som en grön kraft där hållbarhetsarbetet är integrerat i varje led går vinnaren i bräschen för vad ingenjörskonsten kan uppbringa i form av snabba förändringar. Det görs tydligt att produktionen framgångsrikt kan gå från linjär och importerad till cirkulär och inhemsk. Genom mod och stor drivkraft visar mottagaren hur nyindustraliseringen av Norrland kan fokusera på klimatneutralitet och cirkularitet och sätter den unga ingenjörens påverkan i centrum.

Mottagaren av priset driver ett initiativ för att säkerställa en grön värdekedja för batterimetaller, med god transparens, etik och långsiktighet.”

Vinnare av Stora Ingenjörspriset i Hållbarhet 2021 var Maria Åstrand.

Läs mer om 2021 års vinnare, övriga nominerade och jury här.

Juryn

I juryn för Stora Ingenjörspriset i Hållbarhet sitter följande personer:

Hållbarhet_Ingenjörsdagen_Tuula

Tuula Teeri

VD, IVA

Hållbarhet_Ingenjörsdagen_Mattias_Goldmann

Mattias Goldmann

VD, Goldmann Green

Hållbarhet_Ingenjörsdagen_Sara_Gorton

Sara Gorton 

Hållbarhetschef, Skanska Sverige

Hållbarhet_Ingenjörsdagen_Kristina_Bexelius

Kristina Bexelius

Kommunikationsansvarig,
Linti Group

Nomineringarna för Stora Ingenjörspriset 2022 har stängt

Nominera

Fyll i nedan för att nominera en ingenjörsindivid eller ett team. Vi behöver dina uppgifter för möjligheten att komplettera nomineringen.

  Välj kategori:
  För att kunna verifiera nomineringen ber vi om en referens som vi kan ta kontakt med för vidare dialog.

  Start typing and press Enter to search

  Shopping Cart