Play Video
Stora Ingenjörspriset Årets Förebild

Vinnare

Vinnare av Stora Ingenjörspriset i Digitalisering 2021 är Programledningen för projektet Digitaliserad vinterväglagsinformation

”Det känns otroligt hedersamt att få ta emot det här priset, framför allt när man ser den hårda konkurrensen. Det känns som ett bevis på att projektet arbetar i rätt riktning och med rätt saker. Priset ger oss en morot att arbeta vidare för att skapa värde för våra trafikanter”, säger Christian Eriksson, enhetschef verksamhetsstyrning på Trafikverket och mottagare av priset.

Juryns motivering
Vinnaren riktar strålkastarljuset mot de stora möjligheter som finns genom digitalisering och utveckling av ekosystemet för transporter i en hållbar riktning. Genom partnerskap och samarbeten har vinnaren anammat digitalisering som verktyg på ett kreativt sätt. Lösningen skapar värde för samhället genom positiv effekt på framkomligheten på våra vägar, minskad klimatbelastning och högre säkerhet i trafiken. I lösningen ser vi en långsiktighet och en skalbarhet som framgent har stor potential att påverka transporter även globalt.

I juryn
Judith Wolst – Entreprenör, föreläsare och digital strateg
Mikael Cato – Chief Digital Officer & SvP, Scania
Tim Bräck – Vd, Linti Group
Helena Torhage – Head of Communications, Linti Group

Priset presenteras av Scania.

Finalister

Programledningen för Digitaliserad vinterväglagsinformation. Svenska vägar, som de första i världen, har kopplats upp och miljontals mätvärden talar i realtid om huruvida vägarna är hala mm.

David Jirout har utvecklat Carbon cost visualisation som underlättar för projektören att fatta klimatsmarta beslut och därmed minska projektets klimatavtryck.

Wouter Verbeeck & Måns Skytt har utvecklat en fullt automatiserad end-2-end lösning för optimeringen av produktionen i Vattenfalls vattenkraftverk.

Björn Skoogh har utvecklat Twinfinity® – en digital fastighetsplattform för visualisering av all byggnads- affärs- och driftinformation för ett fastighetsbestånd och underlättar affärs- och förvaltningsrelaterade beslut.

Openhack, ”Hack the Crisis” – med fokus på de utmaningar Covid-19 skapat. 7400 deltagare resulterade i 521 lösningsförslag fördelat på rädda liv, samhällen och företag.

Stora Ingenjörspriset: Årets förebild

Varför?

Världen förändras i snabb takt och utvecklingen drivs på av globala krafter så som globalisering, urbanisering och digitalisering. En viktig nyckel för att utvecklingen ska lyckas gå åt rätt håll, är vi människor. Ingenjörer är de som sitter i förarsätet av nya teknologier, arbetssätt och metoder i denna utveckling och för att få människor att hitta sin drivkraft krävs källor till motivation.

Vi tror på att förebilder är en viktig källa till motivation och självförtroende, som kan få andra människor att förstå vilka möjligheter som finns i livet och samhället.

Genom att dela ut pris till Årets Förebild vill vi uppmärksamma alla de ingenjörer som vill visa vägen, utmana och agera gott exempel för nuvarande och kommande generationer.

Vem?

Vad är en förebild? Förebilder är mer än summan av sina handlingar. De utstrålar någonting extra, de ger mersmak, sticker ut i mängden och inspirerar andra att utvecklas.

Priset kommer därför gå till en person som visar vägen för ingenjörsyrket genom sin nyfikenhet, vågar utmana, tänka utanför boxen, inspirera och genom det motiverar andra människor i nuvarande och kommande generationer. Det kan vara en person som syns och hörs i många sammanhang eller någon som verkar i det dolda.

Du som ingenjör kan vara junior eller senior, ha vilken befattning/roll som helst samt agera inom vilket område eller bransch som helst. Du har identifierat ett område, litet som stort och visar prov på initiativ där resultaten är synliga och ger en positiv påverkan på samhället eller den egna verksamheten.

Juryn

I juryn för Stora Ingenjörspriset i Årets förebild sitter följande personer

Paula Björnstjerna

Nordenchef, LinkedIn

Marie Ideström

Grundare, Womengineer

Kristina Bexelius

Kommunikationsansvarig, Linti Group

Anna Pernestål

E-mobility, Scania

Nominera

Fyll i nedan för att nominera en ingenjörsindivid eller ett team. Vi behöver dina uppgifter för möjligheten att komplettera nomineringen.

    Välj kategori:
    För att kunna verifiera nomineringen ber vi om en referens som vi kan ta kontakt med för vidare dialog.

    Start typing and press Enter to search

    Shopping Cart