The Jury 2024

The Jury for the 2024 Grand Prize for Engineering consists of the following

Hélène Barnekow - i juryn för ledarskapspriset

Partner Ascension AS

Hélène är en av Sveriges mest kända ledarskapsprofiler med 25+ års erfarenhet från IT och telekombranschen, senast som vd för Microsoft Sverige. Hon har tidigare arbetat som vd på Telia Sverige och hon har även varit chef för Field & Partner Marketing på EMC i Boston, USA. Hélène har fått många utmärkelser för sitt ledarskap, hon har bland annat utsetts till “Årets ledare”, “Årets förebild”, “Årets kommunikativa ledare” och hon har legat högt på listan över “Näringslivets mäktigaste kvinnor”.

Hon har även ett förflutet i olika ledarroller på Sony Ericsson Mobile Communications. Hélène sitter i styrelsen för bland annat Mojang AB, Linkedin Sweden, GN Store Nord A/S och TechSverige (f.d. It- och Telekombolagen). 

Hon har även ett förflutet i olika ledarroller på Sony Ericsson Mobile Communications. Hélène sitter i styrelsen för bland annat Mojang AB, Linkedin Sweden, GN Store Nord A/S och TechSverige (f.d. It- och Telekombolagen).

Hållbarhet_Ingenjörsdagen_Mattias_Goldmann

Mattias Goldmann - i juryn för hållbarhetspriset

VD, Goldmann Green

Mattias Goldmann har länge varit en av landets mest inflytelserika klimatprofiler, har korats till Mäktigast i Hållbarhetssverige och dubbats till riddare för sitt klimatarbete av Frankrikes president. Han är nu bosatt i Bangkok och VD för klimatkonsultfirman Goldmann Green, var tidigare hållbarhetschef på Sweco, och vd för tankesmedjan Fores. Mattias har skrivit en rad böcker om klimat och hållbarhet, senast ”Klimatsynda” 

Suzan Hourieh Lindberg - i juryn för inkluderingspriset

VD, The Social Few

Suzan Hourieh Lindberg är VD och medgrundare till The Social Few, Nordens största data- och insiktsdriven tillväxtpartner med digital spetskompetens och som arbetar för ett mer inkluderande Sverige. Deras kunder är främst företag, kommuner, myndigheter och NGO’s.

Suzan har bakgrund inom statistik, kommunikation, affärsutveckling och tech med fokus på minoritetsgrupper och icke normativa perspektiv med syftet att bättre framtidssäkra organisationer samt skapa resilienta samhällen, inte minst i kris.

Hon har tidigare jobbar på M I Volvo Car Mobility och då som Head of Diversity Management.

Linnea Kvist - i juryn för innovationspriset

Kommunikationschef, Innovationsföretagen

Linnea är kommunikationschef på Innovationsföretagen. En bransch- och arbetsgivarorganisation som samlar drygt 780 företag inom arkitekt- och ingenjörsbranschen. Gemensamt för dessa företag är att de präglas av en hög innovationsgrad och att de drivs av att lösa stora samhällsproblem med hjälp av teknik, kunnande, kreativitet och innovation. Innovationsföretagen verkar för att skapa de bästa förutsättningarna för en världsledande arkitekt-och ingenjörssektor och föra ut alla dessa projekt, idéer och visioner.

Linnea har lång erfarenhet av att jobba med kommunikation, opinionsbildning och omvärldsanalys, både nationellt och internationellt.

Rikard Herlitz - i juryn för studentpriset

Director of Engineering, Google

Rikard Herlitz leder sedan 3 år tillbaka utvecklingen av Googles produkter för videomöten, Google Meet och Duo, i Sverige. Han har 25 års erfarenhet inom teknik och dataspelsbranschen, bla som CTO för Mojang (Minecraft), grundare och CTO av flera startups, samt som utvecklare av 3D-teknik åt NASA.

Utöver sin roll på Google stöttar han startups genom styrelsearbete, advisory boards samt som seed investerare. 

Paulina Modlitba - i juryn för innovationspriset

Programdirektör, Women in Tech
Paulina Modlitba har varit verksam inom hela det digitala ekosystemet – allt från affärsutveckling och framtidsbevakning på Bonnier R&D till digital produktutveckling och marknadsföring på startups som Stardoll och Toca Boca. Hon driver sedan åtta år tillbaka egen konsultverksamhet inom digital affärsutveckling och strategi och har bland annat haft SVT, Sveriges Radio, Bonnier AB, IDG, Nobel Media, Vinnova, KTH och Tillväxtverket bland sina kunder. Paulina har varit programredaktör för flertalet större konferenser såsom Webbdagarna, Women in Tech och Tidskriftsdagarna och formade Teklafestivalen tillsammans med Robyn och KTH. Hon är även en av Sveriges främsta moderatorer och föreläsare inom innovation och tech.
 
Paulina har en master i Media, Arts and Sciences från MIT Media Lab i Cambridge, USA där hon forskade kring robot-människa-interaktion, och en civilingenjörsexamen i Medieteknik från KTH där hon blev utsedd till Årets Alumn 2018 . 

Mattias Svedin - i juryn för ledarskapspriset

Tillträdande chef Försvarsmaktens Logistik

Kommendör Mattias Svedin tillträder i juni som Chef för Försvarsmakten Logistik. Han har en bakgrund som försvarsingenjör. Mattias började redan som 15-åring i Sjövärnskåren, en frivillig försvarsorganisation med marin inriktning. Därefter utbildade han sig till sjöofficer och sedermera mariningenjör. Den svenska marinen har länge varit högteknologisk, rent av världsledande inom exempelvis ubåtsteknologi, vilket gjort att Försvarsmakten alltid varit en bra och relevant arbetsgivare.

Caroline Hjelm - i juryn för studentpriset

Head of Marketing, Voi Technology

Caroline Hjelm var Voi Technology’s första anställda, 2018 började hon arbeta som CMO för Europas ledande mikromobilitetsbolag, grundat av bl.a. hennes bror Fredrik. Efter 3 år i rollen som CMO intog hon positionen tillförordnad VP of Growth och därefter Head of Marketing. Caroline har tidigare arbetat på Spotify där hon ansvarade för att bygga upp relationen med strategiska partners och marknadsföring. Caroline brinner för tillväxt, marknadsföring, tech och människor – idag har Voi 6 miljoner användare och har genererat 100 miljoner rides.

Marie Ideström - i juryn för Årets förebild

Grundare, Womengineer
Marie har 10 års erfarenhet från produktutveckling, med särskilt fokus på organisations- och processutveckling. Parallellt har hon även skapat stiftelsen Womengineer för att uppmuntra till fler kvinnliga ingenjörer. Här driver hon idag arbetet med att varje ung tjej i Sverige ska ha självförtroendet och kunskapen att välja sin egen framtid.

Hittills har över 8 000 tonårstjejer fått möta 100-tals företag i teknikbranschen och provat på livet som ingenjör och inte minst träffat förebilder. Seeing is believing!

Ida Bohman Steenberg - i juryn för inkluderingspriset

Hållbarhetschef, TietoEvry

Ida jobbar som hållbarhetschef på TietoEvry, Nordens ledande IT och Mjukvarubolag som sätter stort fokus på just kombinationen teknik, IT och hållbarhet med målsättningen att ha positiv påverkan för kunder och samhälle.

Ida har jobbat med Hållbarhet sedan mitten av 2000-talet, främst inom den privata sektorn på EY, Vattenfall och i finansbranchen, samt i NGO-världen och fältstudier i Indien. Utöver det dagliga arbetetet på TietoEVRY som blir mer och mer innovations- och affärsfokuserat, så är Ida engagerad i styrelsearbete samt föreläser på skolor och universitet/högskolor.

Patrik Kägu, - i juryn för studentpriset

Innovationsrådgivare, Almi

 

Patrik Kägu arbetar som Innovationsrådgivare på ALMI sedan 2 år tillbaka.
Han är i grunden Maskiningenjör med inriktning produktutveckling och Industriell ekonomi, och arbetar med innovationsprocesser och affärsutveckling i olika former. Patrik har lång erfarenhet inom innovationsområdet, som rådgivare, konsult, entreprenör, processledare och talare. Patrik fokuserar på att förverkliga idéer och lansera dem på marknaden. Han är specialiserad på immateriella rättigheter och att driva resultat från innovationsprocesser.

Daniela Maniaci - i juryn för inkluderingspriset

Talent Acquisition Director, Northvolt

Daniela Maniaci är Director of Talent Acquisition på Northvolt och ansvarig för Northvolts expansion i Sverige och utomlands. Daniela har över 15 års erfarenhet av rekrytering från internationella miljöer i Europa och APAC. Hennes fokus ligger på att bygga agila, högpresterande rekryteringsteam i en scale up med hypertillväxt.

Therese Reinhammar - i juryn för Årets förebild

Director Autonomous Solutions Delivery, Scania

Anna Wikland - i juryn för ledarskapspriset

Sverigechef, Google

Anna Wikland är Sverigechef på Google sedan 5 år och sitter även i ledningsgruppen för Google i Norra Europa. Utöver sin roll på Google sitter Anna i styrelsen för ICC Sverige och Babyshop Group och i advisory boards för flera start- eller scale up bolag. Anna har närmare 20 års erfarenhet från ledande befattningar inom onlinevärlden och arbetar aktivt med att stötta företag och individer att lyckas genom den snabba digitala transformation som sker.

Anna har listats av Dagens Industri som en av näringslivets 125 mäktigaste kvinnor i Sverige två år i rad, (2020 och 2021). Hon tilldelades även titeln Sveriges mäktigaste kvinna inom Tech i mars 2017 av Veckans Affärer och har mottagit priset som Framtidens ledare på Chefsgalan 2015.

Olof Johansson - i juryn för studentpriset

Programchef Digitaliseringen av transportsystemet, Trafikverket
Hållbarhet_Ingenjörsdagen_Tuula

Tuula Teeri - i jury för hållbarhetspriset

VD, IVA

Sedan 2017 VD för Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) och ordförande för Euro-CASE. Tidigare forsknings- och ledande befattningar vid VTT, Finlands Tekniska Forskningscentrum och Kungliga Tekniska Högskolan. Under 2009 – 2017 första rektor på det nybildade Aalto-universitetet, sammanslagningen av tre finska universitet i teknik, handels och design för att bygga en entreprenöriell och innovativ institution med studenter i fokus.
Ett flertal stryrelseuppdrag vid universitet, forskningsinstitut och stiftelser.

Paula Björnstjerna - i jury för Årets förebild

Nordenchef, LinkedIn

Paula Björnstjerna arbetar idag som Nordenchef på Linkedin med ansvar för den kommersiella delen av Nordens internationella företagsverksamhet inom talang-och kompetensförsörjning. Paula har med närmare 20 års erfarenhet inom IT-och techbranchen drivit flera stora förändringsarbeten inom större organisationer på regional och global nivå med fokus på medarbetarnas utveckling och välmående och i rollen på LinkedIn arbetar hon aktivt med att stötta företag genom transformation och digitalisering.

Utöver sin roll på LinkedIn är Paula styrelseledamot i Styrelseakademien Stockholm/Uppsala. Paula har en en civilingenjörsexamen från KTH i Industriell ekonomi.

Hållbarhet_Ingenjörsdagen_Sara_Gorton

Sara Gorton – i juryn för hållbarhetspriset

Hållbarhetschef, Skanska Sverige

Sara har en bakgrund som civilingenjör i kemiteknik med inriktning mot miljö och idag arbetar hon som hållbarhetschef för Skanska Sverige. 

Hon må vara nytillträdd i just denna roll men har över 20 års erfarenhet av att jobba med miljö-och hållbarhetsfrågor i olika branscher. Hon har byggt en bred erfarenhet från ledande roller i olika företag, från Telia och NCC till Wallenius och som konsult mot ex Försvarsmakten.

Sara räds inte för att utmana sig själv och testar gärna på olika aktiviteter, bland annat ligger fokus just nu på löpning i skogs- eller fjällmiljö.

Jonas Wilde - i juryn för innovationspriset

Director Generation Research & Development, Vattenfall AB

Jonas Wilde har jobbat med utveckling inom Vattenfall sedan 1987, han är idag chef över Vattenfalls laboratorier i Älvkarleby och ansvarig för R&D-portföljerna inom Vattenkraft, Vindkraft, Kärnkraft samt digitalisering av dessa kraftslag.

Exempel på högaktuella frågor är miljöanpassning med ökad biodiversitet av vattenkraft, ökad expansion och design av framtida vindkraft, livslängdsfrågor inom kärnkraft och implementering av digitala och autonoma inspektioner. Mixen av frågor relevanta för elproduktion gör att jobbet inom R&D för elproduktion är både intressant och utmanande.

Vid sidan av de tekniska frågorna har Jonas ett stort intresse av ledarskap kopplat till innovation och de utmaningar som finns att leda en organisation från kreativt idésprutande till färdig, implementerad lösning som genererar nytta för företaget.

Bodil Sidén - i juryn för studentpriset

Partner, blq invest

Bodil Sidén är partner på blq som investerar i techbolag i tidigt skede. Bodil har sju års erfarenhet inom tech, innan blq jobbade hon som rådgivare åt svenska techbolag på Bellbird och var tidigare kommunikationschef för Uber i Norden.

 Innan dess arbetade Bodil som pressekreterare åt Reinfeldtregeringen och satt i Moderaternas partistyrelse. Bodil är fortfarande mycket samhällsengagerad och brinner för frågor som rör globalisering, migration och teknisk utveckling.

Kristina Bexelius - i juryn för alla priser

Kommunikationsansvarig, Linti group

Kristina Bexelius är kommunikationsansvarig för Linti Group som jobbar för en jämställd arbetsmarknad utan kompetensbrist. Det är även Linti Group som arrangerar Ingenjörsdagen.

Kristina har en bakgrund som marknads- och kommunikationskonsult, oftast i ingenjörstunga verksamheter. 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart